Total de visualitzacions de pàgina:

dimecres, 25 de setembre del 2013

COVA DE LA TAVERNA + ERMITA TROGOLODÍTICA DE ST SALVADOR + 2ª TROBADA EXSIRES A LA FLORESTA + COVA DE LA FONT MAJOR

(Aquest article ha estat recuperat dels arxius personals)  

17-18 DE SETEMBRE DEL 2005

INTRODUCCIÓ
Encara no fa mes i mig que hem aconseguit retrobar-nos, que ja muntem una segona trobada, aquesta vegada  en un mon mes proper al que ens varem conèixer tots plegats, el de la espeleologia.
Van haver dos torns, els que ens trobaríem el dissabte 17 pel matí, i els que vindrien per la tarda, mes un tercer  el diumenge pel matí.


 DIA 17
A les 9:30 h  anem trobant-nos al pàrking enjardinat, que hi ha a la vora de la mateixa presa del pantà de Margalef (Priorat).  Massa puntualitat no en va haver, però existia el pretexta de que la carretera va estar tallada durant unes hores a causa d´una cursa automobilística. Malgrat tot, completarem la colla i ens encaminarem a la cova de La Taverna. Alguns van optar per quedar-se a prendre el Sol, altres com el “Manolito” tingueren la “mala sort” de patir una fatal trencadissa de sabates, sense sortir del cotxe,  també es quedà... Que hi farem...

APROXIMACIÓ
Per tal de no complicar les coses, faré la descripció partint de Margalef de Montsant. Abandonant la població per la sortida nord, passem el punt kilomètric 8, i poc abans d´arribar al k6, trobarem a ma dreta un desviament senyalitzat. Cal anar en compte ja que si anem una mica ràpids, ens podem passar. Fa una mica de mal agafar, dons presenta desnivell en si mateix, i aviat baixa fins la llera del riu.

Recorrent aproximadament uns dos kilòmetres de pista  en bastant bon estat, ens deixa al punt de trobada.

Aparcats els vehicles, sortim ja a peu en direcció a la resclosa pel seu costat dret. Aquest tram de camí resta cimentat i es dirigeix a Ull de Molins. Encara no haurem recorregut 1k, que trobem el pont penjant que salva la canal de la Taverna, un cop travessat, veurem un corriol senyalitzat  a ma dreta que ens porta a qualsevol de les moltes entrades de que disposa  la cavitat.


 LA COVA DE LA TAVERNA
Aquest antre d´origen tectònic, desenvolupa el seu recorregut (474m) en paral·lel al torrent del mateix toponímic. Si l´agafem per la boca superior, haurem d´efectuar un descens de 55m. Normalment i sobre tot en èpoques plujoses, baixa un rierol pel seu interior, que s´hi afegeix a la llengua d´aigua que entra per l’accés principal, quant l’embassament es ple, raó per lo qual, es gaire bé sempre inundat. Els seus ressalts, resten instal·lats amb grapes, “U”, i cordes amb nusos, això permet fer-la sense material. Val la pena anar-hi preparats per creuar tots els trams entollats.



Nosaltres ens presentarem  sense cap equipament especial, dons ni els antics carburers teníem en condicions. Per aquest motiu, iniciàrem  l´exploració pels accessos centrals, espais oberts entre grans blocs producte de despreniments. Hagués estat  bona idea portar alguna corda per tal de facilitar el descens d´uns 10-15m.

Des d´aquest punt interior, varem anar ascendint fins el final.  Desprès, tornàrem, i férem el mateix per tal d´arribar a la part mes baixa però, com no es podia passar per estar negada, remuntàrem novament, fins poder eixir pel mateix lloc per on havíem accedit.  


 Retornats als aparcaments, optarem per anar a dinar a un paratge relativament proper, i que valia la pena visitar. Es tracta de l´ermita troglodítica de St Salvador, situada a 1027 msnm. sota la roca Corbatera. Es el temple mes alt del Montsant. El seu origen  retrocedeix probablement a les construccions eremítiques del S-XII . També coneguda com Sta. Maria del Montsant, s´hi feien romiatges en diferents èpoques de l´any, sobre tot per tal de demanar pluja. Actualment, es celebren dues trobades el 23 d´abril, i el 17 d´agost. dia de l´Aplec.  En lloc de la tradicional campana, disposa d´un obús buidat, que li confereix un so prou peculiar. En el mateix lloc on deixarem els cotxes, hi localitzarem una font.


Per tal d´arribar al petit temple, ens encaminarem novament a Margalef sense deixar la carretera, i ja veurem una zona esportiva, mes o menys a l´alçada de la meitat de la vila (sense entrar-hi). Per allà mateix, a ma esquerra, trobarem indicadors que ens hi porten. Cal remarcar, que la calçada es bastant costeruda, amb revolts molt tancats, i el ferm en mal estat.


Desprès d´haver visitat les estances incrustades al mateix interior de la balma, i comprovar l´alt nivell d´emanacions tel·lúriques que desprenen, varem anar a dinar a la vora de la font. Només quant el Sol declinava en els serrats, emprenguérem viatge cap a la Floresta.



EL SOPAR DE GERMANOR
Teníem un sopar col·lectiu preparat a base de brasa, i un pernil serrà per encetar, els que havien d´arribar en la segona tanda, ho van fer sense cap problema a excepció del Pedrete, que no trobava el lloc, però  gracies al telèfon ens varem poder retrobar.  Sopàrem com a lleons, i recordant vells temps, sens van fer les tantes de la matinada,  finalment, ens adreçarem a dormir al garatge, inflant matalassos i fent conyeta ja amb les llums apagades, això va estar una delícia també pels gossos, que varen poder triar amb qui passar la nit.



   




DIA 18
Es fàcil deduir que no matinàrem gaire... Una mica pesats per la ingesta si que ens llevarem... si mes no, alguns encara van trobar lloc a l´estomac per desdejunar. També ens animarem a fer alguna cosa pel que restava de dia, i varem proposar anar a visitar la cova de la Font Major de l´Espluga de Francolí. (Conca de Barberà)





Un cop allà, uns s’estimaren mes fer la ruta dels cellers modernistes, els altres entrarem a la cova.





LA COVA DE LA FONT MAJOR
Aquesta caverna, excavada sobre materials conglomerats (Oligocè inferior, 38-21 milions anys) es considerada una de les mes llargues de Catalunya, també diuen del mon, 3.590m,  però pot ser que això últim sigui una exageració comercial, puig que només la cova de Cuberes (Pallars Jussà)  també perforada en la mateixa roca sobrepassa els 13.386m.


Els conductes subterranis, travessen bona part del nucli urbà de l´Espluga de Francolí. El seu descobriment tingué lloc casualment l´any 1853, quant un veí excavà un pou, que connectà directament a l´hipogeu, mes concretament,  a la sala de la Biela (nom del propietari) on es troba el primer sifó. Encara que de cara a la societat no fou oberta fins el 1956.  El recorregut turístic consta d´uns 400m  secs, on la mateixa galeria es transforma en una mena de museu interactiu sobre l’hàbitat prehistòric, i geològic.



També hi ha el tram d´aventura, on sempre guiats per professionals, qualsevol visitant prou agosarat, podrà explorar els 465m de zones inundades, (amb la mateixa entrada li es facilitat tot  l´equipament necessari).  Per mes informació, podeu adreçar-vos a;  www.espluga.altanet.org  




No es necessari redactar cap mena de localització, dons es apegada al mateix poble, per tant les indicacions, que les hi ha en abundància, us conduiran sense extravi possible.


L´HORA DELS COMIATS
Desprès d´unes  jornades tant intenses, podria gairebé assegurar, (encara que ningú ho digué obertament) que tots teníem ganes de retirar-nos a la quotidianitat de les nostres respectives llars, encara que només fora per agafar aire i tornar.



Adéu companys !!!!

Quim
     

  


dilluns, 2 de setembre del 2013

RAMON MARTÍ I VILA MAJOR

FINS ARA RAMON!!
18 DE JULIOL DEL 2013


NO ES UN ADEU PER SEMPRE, ES UN ADEU PER UN INSTANT...”
CANTA L´ESPIRITUAL NEGRE...

FITXEU-VOS BE QUE, TAMBÉ EN VERDAGUER DIGUÉ EL MATEIX
PERÒ AMB D´ALTRES PARAULES;

I AMB ELS LLAVIS FREDS, ENCARA SEMBLA DIR-NOS,
NO PLOREU MA MORT, PER QUE EN TAN CURT VIATGE
DESPEDIR-NOS...
ANEU, QUE JO US ESPERO A BON PORT”

SI M´HO PERMETEU, VOLDRIA DISCREPAR ENCARA QUE SIGUI UNA MICA, AMB ALGUNES D´AQUESTES PUNTUALITZACIONS;

NO ES TRACTA NI D´UN INSTANT NI D´UN CURT VIATGE.
LA MORT NO EXISTEIX...

I ES PER AIXÒ QUE EN AQUEST TRASPÀS, NO HI HA NI UN PUNT NI UNA COMA. ES UN TOT I SEGUIT.

AIXÍ EXPRESSAT PODREU COMPRENDRE QUE JO NO HAGI VINGUT AVUI PER ACOMIADAR-ME DEL MEU BON AMIC... PER QUE SE QUE ES, PRESENT ARA ENTRE NOSALTRES... I SEGURAMENT EN FOTENT-SE´N DE MI ... SAP QUE SOC UN MAL ORADOR...

ESTIC AQUI RAMON, PER TAL DE REITERAR-TE LA MEVA AMISTAT FINS ON TU LA VULGUIS PORTAR, ES A DIR, FINS L´ETERNITAT...
I JO NO PENSO EN SER MENYS QUE TU.

GRACIES PER ESTAR."

Quim

Sopar de la sortida a la Fou de Bor  (Cerdanya)

(Paraules pronunciades durant el pseudosepeli del company Ramon Martí davant de centenars d´amics i familiars )


Quim