Total de visualitzacions de pàgina:

dijous, 22 de desembre del 2016


PER   TOTS   ELS   VISITANTS   DE  BONA
VOLUNTAT....

MOLT BONES FESTES NADALENQUES I UN VENTURÓS ANY 2017 !!!

Vos ho desitja el vostre amic quim


SOC CATALÀ I DESPRÈS FILL DE LES ESTRELLES!!!





Soc bilingüe, Català Anglès

VOS OBSEQUIO AMB LES 4 CLAUS DE LA FELICITAT

No vos oblideu de que cal ser feliç tot         l´any         
De que els diners no son el mes important.
De que cal auto-determinar-se lliurement.
I sobre tot, estimeu-vos els uns sobre els altres!!!

Salut i independenciaaaaaaaaa!!!!






















dijous, 26 de maig del 2016

VIES FERRADES DEL MAS D´EN PAU


FONDESPATLA – TEROL
30-11-2015

ANANT-HI
Viatjant des de qualsevol racó de Catalunya direcció Castelló, podem arribar a Fontdespatla, via Vall-de-roures, desprès de recórrer 12´1 km per la A-1414. Si seguim rumb sud, per la mateixa carretera, i a continuació enllacem amb la CV-110, arribarem a Herbers (14 km)

ZONA DE LES FERRADES
El POBLE
Aquesta localitat, enclavada a la comarca del Matarranya, (La Franja) província de Terol, (C. d´Aragó) compta amb una població d´uns 299 habitants segons cens de fa dos anys. Essent la seva llengua, la variant del català de la Franja.


Aquest toponímic que no s´acaba d´entendre del tot, (pels neòfits), prové segons l´eminent filòleg Joan Coromines de l´Institut d´Estudis Catalans, del llatí “Focem de spatula” o el que es el mateix; El congost del petit espadat. Si mes no, també hi han d´altres interpretacions, com alguna que fa referència a un clergue anomenat Fontdes Espatla.
SITUACIÓ DE LES FERRADES. DALT DE TOT, LA TORRE
DEL MORO (TORRE DE GUAITA)
Presidit  per la imponent mola de la Penya del Corb (1054 msnm), i localitzat just a l´interfluvi dels rius Pena i Tastavins, esdevé l´escenari d´un territori muntanyós i accidentat, producte d´una complexa configuració geològica. Aquesta característica, es deu bàsicament al fet d´estar situat sobre la zona de confluència de les tres grans unitats morfo-estructurals del NE peninsular; Sistema Ibèric, Sistema Mediterrani i Depressió de l´Ebre, formant part indestriable de l´àrea del massis dels Ports, Tortosa-Beseit.
PRIMERA VERTICAL
Coordenades;
X = 40º 48´ N
Y = 000º 04´ E
Z = 713 msnm.

INTRODUCCIÓ
Només feia unes hores que ens havíem instal·lat a la casa rural ”La morada del cura” situada a la part alta de la vila, que ja ens preparàrem per tal d anar a fer la via ferrada del “Mas d´en Pau”. El dia anterior, havíem estat al barranc de la Mina. (29/11/2015)

APROXIMACIÓ
Sortint del poble en direcció de la Coveta de l´aigua, (Ben indicada a peu de carretera) seguirem aquesta pista cimentada durant uns 800-900m. Després continuarem sense cimentar, però amb el ferm en bastant bon estat al llarg d´uns 2´2km en total, fins arribar a una esplanada en plena corba a la dreta, que resta al marge del vial i que ens servirà de pàrquing. A ma esquerra s/m, veurem dos panells informatius, un de gran i un altre de mes petit; el gran ens senyala el coster que dona l´accés a la Coveta. El mes petit ens indica el camí a la ferrada.


Aquest corriol que es dirigeix al peu de les roques, resta marcat per fites de pedres, si mes no, arriba un punt en que les perdem de vista, seguirem uns 50 m mes i per on puguem, tot girant a la nostra dreta, pujarem la curta franja de bosc i matoll que ens separa de la base de les ferrades. Si no ensopeguem amb elles, caldrà anar vorejant-les fins trobar-les.

ARRIBANT A LA BALMA DE MITJANES PROPORCIONS
PETITA DIÀCLASI
Parlo en plural, per que en realitat podem fer-ne dues, una mes llarga i mes fàcil, i un altre de mes atlètica, però amb poc recorregut. Si utilitzem una mica l´ingeni, veurem que les dues vies es troben gairebé al final, per tant, podem començar per la mes senzilla i tan aviat arribem al punt d´intersecció, instal·lem un parell de cordes de 40m, i ens despengem fins tocar terra, acte seguit iniciem la mes complicada, i ja no parem fins el final.

INICIANT EL FLANQUEIG
DESCRIPCIÓ DE LA FERRADA MES LLARGA I FÀCIL.
L´inici de la via a la que ens referim, es situat en primer terme, si adoptem com punt de referència orientativa el mateix poble. L´altre, es uns 50m mes endavant en direcció al lloc on hem deixat els vehicles.


El tram inicial, d´uns 8-10m, puja bastant vertical, arribant fins una balma de mitjanes proporcions i d´origen tectònic, a partir d´ací, creuarem una petita diàclasi i iniciem un flanqueig horitzontal, orientat a la nostra dreta amb algunes pujades i baixades sense importància, ( 80-100m long.) que acabarà conduint-nos a la segona vertical. Aquesta, d´entre 10 i 12 m, clou, al peu d´un petit pont tibetà, que trigarem ben poc en travessar-lo. 

UN ASPECTE DE L´INSTAL·LACIÓ
A continuació, haurem de superar uns blocs que ens situaran ja, a l´indret on les dues ferrades conflueixen. Aquí, si ve de gust, i portem un parell de quarantes, podem cercar el punt mes idoni (el mes proper, o be a les mateixes grapes) per tal d´instal·lar i anar despenjant-nos fins la base. Acte seguit, iniciarem l´ascens, en aquest cas, d´uns 35-40m, que ens transportarà de nou a l´esmentat punt de encontre.

Ara si, encetem la darrera vertical d´uns 10-12m i un cop clos, haurem coronant íntegrament la via.

Hi ha un temps estimat d´uns 35-45 minuts per visitar-la. En el cas donat d´efectuar l´itinerari per nosaltres suggerit, el temps es perllongaria en 60 o 90 minuts mes.

SEGONA VERTICAL
EL RETORN FINS EL PÀRQUING
El realitzarem en uns 15-20 minuts, recorrent un descens de “mil-camins” que tots porten mes o menys al mateix lloc, el punt de partida. Cal anar en compte, dons es bastant inclinat i en alguns passos la pedra solta pot ocasionar algunes culades.

PETIT PONT TIBETÀ
VALORACIÓ PERSONAL
Molt ben equipada, la qual cosa crea una sensació de seguretat que la fa agradable tant pels principiants, com pels veterans.

SUPERANT ELS BLOCS

El circuit proposat des d´aquestes línies, només esdevé una suggerència, donat que personalment no l´hem portat a terme, però s´ens va passar pel cap. Per tant, a l´hora d´instal·lar haurem d´aprofitar un parell de grapes, dons no hi ha un altre lloc on fer-ho.
PUNT D´ENCONTRE DE LES DUES VIES
La via directa, es en un 95% vertical, conte algun extra-plom, i passos on les grapes resten bastant separades, o simplement no n´hi ha, per tant, implica major dificultat, i allibera també majors emocions.

CORONANT LA DARRERA VERTICAL
I FI DE LA FERRADA
SUGGERÈNCIES
No estaria de mes, (segons el nostre criteri) equipar al marge esquerro de la vertical, i de forma paral·lela a la via (La mes tècnica) un quadre d´instal·lació express, per tal de poder efectuar un rapel fins la base.

Conferiria molta mes projecció, al·licient i durada a l´activitat, amb un cost econòmic relativament baix, oferint mes opcions al visitant.
VIA DIRECTA
Salut col-llegues!!!

Quim



diumenge, 24 d’abril del 2016

BARRANQUISME A HERBERS; BARRANCS DE LA MINA I D´HERBESSET


CASTELL DE CABRES – EL MAESTRAT CASTELLONENC

PLÀNOL DE LA SITUACIÓ
Una de les variades activitats al aire lliure que, també podrem practicar a les rodalies del municipi d´Herbers, es el barranquisme. En aquest cas, em referiré al barranc de la Mina i al d´Herbesset, per estar l´un al costat de l´altre.

Afegeix la llegenda
El dia 28 de novembre del 2015 a quarts de deu del matí, ens trobàrem a la plaça del poble amb l´Assun, i na Montse, en Rafel, Ramon i un servidor. Les dues dones, l´una filla del poble, l´altre de Rubí (BCN) mai havien practicat cap esport de risc, com el barranquisme, si mes no, estaven ben confiades, i el varen poder realitzar íntegrament sense cap novetat.


LOCALITZACIÓ
Partint d´Herbers, pujarem la costa del port de Torremiró, fins la cruïlla que a la dreta ens duu a Morella, i a l´esquerra a Herbesset. Ens dirigirem cap aquest darrer. Arribats a l´entrada de la població, no entrarem, si no que seguirem en sentit Castell de cabres – Fredes – La Sénia.

En Rafel efectuant el primer rapel de 15m.
A uns 1000m, si no correm massa i estem pel que fem, descobrirem a la nostra esquerra, l´accés a una pista equipada amb una tanca pel ramat boví, tan aviat creuada, l´haurem de deixar tancada novament, (condició d´obligat compliment).

Na Montse arribant al final del primer descens
A partir d´ací, anirem baixant amb el vehicle, (el ferm resta en bon estat) al llarg d´uns 4 km . Si vigilem, trobarem un desviament a ma esquerra, agafem-lo. Jo recomano seguir aquest tram tot arribant al final, uns 2 km, on hi disposarem de molt d´espai per tal de poder aparcar. Altres aconsellen deixar-los 1 km abans, en una corba bastant pronunciada a l´esquerra, (No hi ha indicador) amb la finalitat d´estalviar-se caminar aquest kilòmetre que resta, un cop ja exhaurida l´activitat.

L´Assun iniciant el primer salt
Estacionats els automòbils, haurem de tenir la precaució, de pujar un petit desnivell entre dues grans roques, que trobarem al davant, i un cop dalt, seguirem el corriol a ma esquerra, tot anant vorejant el cingle. Anirem perdent alçada suaument, i ens situarem sobre el primer salt, en uns 300-400m.

El barranc de la Mina

EL BARRANC DE LA MINA
El barranc de la Mina, segueix un traçat en línies generals SO-NE, Presentant un desnivell total de 150m, amb un recorregut de 1´1 Km. Pertany a la conca hídrica del riu Escalona-Tastavins.


El primer rapel, R15, es potser el mes impactant, no tant per la seva caiguda, si no per haver de passar durant el descens, pel bell mig d´una espectacular arcada natural de roca.
Arcada natural de roca

Disposa de dos enclavatges ben situats per tal d´efectuar la sortida, la qual
cosa contribueix a gaudir mes del salt.


A continuació, ens tocarà caminar durant 25-30 minuts, per la llera pedregosa del riu. Val a dir que, si anem en compte, observarem per les voreres, passos mes còmodes de terra ferma i bosc, val la pena d´aprofitar-los quant els hi ha...


El segon sallent, completament engorjat, ens permet veure d´una ullada i des de dalt, el final de l´ensulsiada, si mes no, els seus 32 m de caiguda, resten ben repartits en tres esglaons; El primer de 15m, el segon de 6 m, i el tercer d´11 m.

25-30 minuts per la llera pedregosa del riu
Les instal·lacions en aquesta part del barranc, podrien millorar en qüestió de seguretat, dons les dues darreres despenjades només disposen d´un sol burí, en comptes de dos, tal i com seria preceptiu. Tanmateix, a mena de suggerència, no fora mala idea canviar de costat l´instal·lació, del darrer fall, per tal d´evitar en la mida del possible, la petita balma que s´obre immediatament a la sortida, dificultat molesta i innecessària, que pot comportar mes d´un ensurt o accident.


Per la nostra part, tan aviat varem donar per finalitzat el barranc, tant na Montse, Ramon i l´Assun, varen continuar torrent avall fins arribar al pont trencat, situat al costat de la carretera que va d´Herbers a Morella. En Rafel i un servidor prenguérem la via de retorn per tal de recollir els vehicles, curiosament coincidirem els dos grups a l´hora, al punt de trobada. (Pont trencat)

D´un cop d´ull veurem el final de l´ensulsiada
Desprès d´un bon àpat improvisat a ca na Montse i finalitzada la sobretaula, nosaltres tres, haguérem de marxar a plegar els estris del Mesón, dons allí érem hostatjats, per tal de marxar a tota pressa cap a Fontespalda, on en menys de 24 hores, ens esperaven per tal de localitzar i explorar un nou avenc. (Avenc de la penya del Corb)

En Ramon iniciant la segona despenjada


EL BARRANC D´HERBESSET
Encara que nosaltres no ho varem fer, aprofitant la proximitat d´un barranc respecte l´altre, es pot combinar l´activitat per tal de visitar-los tots dos, de tal manera que, acabat el de la Mina, podem pujar per la via de retorn i remuntar una mica el d´Herbesset pel lateral, fins situar-nos paral·lelament pel damunt del darrer rosari de cadolles.


A partir d´ací, podrem fer el segment mes atractiu d´aquesta canal, dons la part anterior, només conté una cascada de 6m i per tant no resulta excessivament interessant, al menys, des del punt de vista merament esportiu.


Expressat d´un altre manera, no paga la pena l´esforç de remuntar fins l´inici. En tot cas, només dependrà del temps i ganes dels que disposem.



Seguint un traçat general de NO-SE, s´inicia a la cota de 920msnm i finalitza a 850m, donant un desnivell total de 70 m. (Si descomptem el primer tram, 35-40m ens restaran només uns altres 35-40m mes.) La seva longitud absoluta, es de 400 m, la reduïda d´uns 150m, aproximadament.
Un servidor un cop exhaurit el barranc
Iniciem la davallada sortejant un seguit de cinc petites marmites, la mes profunda, de 2m, per tal d´arribar a les dues darreres verticals, la primera de 10m, l´instal·larem en un arbre. Aquesta ens diposita en el fons d´un gran bassiol i acte seguit, nuant cordes en un parell de burils, ens despenjarem a tocar terra, en el circ on desemboca'n ambdós barrancs novament.

El barranc d´Herbesset
EL RETORN
Una vegada situats als peus dels respectius afluents, i a uns 30-40m mirant torrentera avall, a ma esquerra, trobarem una canal terrosa que ascendeix de forma molt costeruda. Al final haurem de grimpar uns 15-20m (fàcils) Un cop dalt de tot, mentre ens refem, gaudirem d´una vista fantàstica de la zona. Ara, seguirem uns metres per la carena tot saltant a la vessant contraria, i iniciant el descens senyalitzat mitjançant fites de pedra (Refeu-les si en veieu alguna de malmesa) creuarem el barranc d´Herbesset i ascendirem novament, ara ja orientant-nos cap a la línia horitzontal que sobre el bosc, dibuixa la pista per la que hem vingut amb el cotxes, indret on eixirem desprès de superar petits desnivells de roca. Si els haguéssim deixat en aquest punt, ara aquí mateix els trobaríem, si mes no, com no ha estat així, haurem de caminar 1 km fins localitzar-los... Tot plegat 20-30 minuts.

Canal de retorn

ELS BARRACS EN GÈLIDES XIFRES

Dades comuns;
Comunitat autònoma; València – Castelló (Països catalans)
Municipi; Castell de cabres
Comarca; Maestrat castellonenc
Conca fluvial; De l´Escalona – Tastavins
Material; 2 cordes de 20m, o be 1 de 40m
Roca; Calcària (Cretàcic)
Estat; secs – Només funcionen hídrica-ment, desprès de grans aiguats.

Ja en el Circ

B. DE LA MINA                                                      B. HERBESSET
Orientació; SO-NE                                                   Orientació; NO-SE
Inici; 1000msnm                                                       Inici; 920msnm.
Final; 850 “ “                                                            Final; 850 “ “
Desnivell total; 150m                                                Desnivell total; 70 m
Recorregut; 1.100m                                                  Desnivell parcial; 35-40m
Rapel mes llarg; 15m                                                Recorregut total; 400m
Rapel mes curt ; 6m                                                  Recorregut parcial; 150m
                                                                                 Rapel mes llarg; 15m
                                                                                 Rapel mes curt; 2m

Sortida del barranc d´Herbesset al Circ

RECOMANACIONS D´ÈTIC COMPLIMENT
Recordeu; No enceneu foc, no feu soroll innecessari, respecteu tant la fauna com la flora autòctons, i sobre tot, no llenceu re que pugui delatar la vostra presencia per aquells indrets. En definitiva, estimeu la natura, allò que en essència es suposa sou.



Salut col·legues!!!

Quim