Total de visualitzacions de pàgina:

dissabte, 3 d’octubre de 2015

LA COVA DELS MURICECS - FRONTAL BORUIT RJ-30


LA COVA DELS MURICECS 8 de febrer del 2015
Enclavada en el terme municipal de Llimiana, (Pallars Jussà) Lleida-Catalunya-Europa. Aquesta població, de 125 habitants es situada sobre un penya segat a 790 msnm que li permet dominar al nord, tota l´extensió de la comarca del Pallars Jussà, fins els Pirineus. Al sud, els dos Montsec´s, el de Rubies i el d´Ares, mes la boca del pas de Terradets, tot per la seva vessant nord. A l´est, la Serra de la Vall de Llimiana, i la canal de la Barcedana. A l´oest, l´embassament de Cellers i el Montsec d´Alzina.

Aproximació general
Aquest poblet, del que ja es te noticia al S-X, amb el nom de Ligmignana, compta amb l´existència de l´església romànica de Sta. Mª Llimiana S-XI, amb planta basilical, i molt digna de ser visitada. (Mes informació, a l´article d´aquest mateix bloc “EL MONTSEC DE RUBIES” Tossal de torretes + forat del gel + Llimiana)

Al nord amb el Pallars Jussà i els Pirineus...
LA COVA DELS MURICECS (RATPENATS)
Oberta en un penyal sobre el riu del Noguera Pallaresa, a 395 msnm. El seu recorregut es de 390m amb un desnivell de 20m.

A l´est amb l´embassament de Terradets i la serra de l´Alzina
Coneguda des d´èpoques molt llunyanes en el temps, ha estat visitada i ocupada ja en la prehistòria, edat del bronze, i del ferro, localitzant-se diferents troballes arqueològiques, com restes humanes, enterraments, objectes de bronze i ceràmiques.

Localització de la cavitat
LOCALITZACIÓ
Anant en direcció Tremp des de Balaguer, per la C-13, tan aviat sortim del túnel de Terradets, a un 500m. trobarem un desviament (pont) a ma dreta que creua el pantà de Cellers o Terradets, en sentit Llimiana. Un cop creuat, d´immediat girarem a ma dreta per la C-147z, i a uns 900m, desprès de travessar un túnel que, ofereix grans ulls amb vistes a l´embassament, localitzarem a ma esquerra, incrustades a la roca, unes escaletes que ens conduiran al camine't que, ens du després de recórrer uns 700m, a la boca de la cova.

La presa del pantà de Terradets al fons
Val a dir que des de l´any 2006, durant els mesos de juny i juliol, l´ajuntament de Llimiana, te totalment restringides les visites, per ser mesos crítics en la reproducció d´aquests quiròpters. Classificats en 7 especies diferents que l´habiten, la constitueixen en la quarta colònia de muricecs, en importància de Catalunya. Cal dons, demanar permís al mateix ajuntament, i les claus son al restaurant del Llac de Cellers a peu de carretera (C-13) També existeix la possibilitat de visita guiada.


ESPELEOGÈNESIS
Sembla tractar-se d´una antiga surgència que per tal d´abocar les aigües a l´exterior, va haver d´aprofitar i eixamplar esquerdes d´origen tectònic, com únic medi per poder travessar un paquet d´estrats verticals, en sentit perpendicular al corrent.

Les escaletes que porten al camí
Probablement, les aigües provinents de nivells inferiors, ara ben obstruïts per l´acumulació de sediments, dibuixaven una mena de sifó, abans de rebre les aportacions hídriques dels nivells superiors.

Ja hi som a la boca
Actualment es troba en un estat senil. El proces litogènic ha revestit la cavitat de formacions, algunes ja en franca descomposició, i en determinades zones, encara continuen el seu desenvolupament. L´efecte gravi-clàstic s´ha donat bàsicament en la sala principal, o dels muricecs. Les mostres d´erosió tant química com mecànica, son força evidents en gairebé tot el recorregut. També l´acció irresponsable de la ma de l´home, ha deixat una lamentable i vergonyosa empremta.

L´accés
Els únics assistents a la sortida, varem estar el company Rafel i un servidor, quant per fi, el dia 8 de febrer del 2015, ja teníem en el nostre poder les frontals que tant van trigar en arribar. (Xina) Ens van sortir per 18´90€ semblaven suficients per tal de poder fer exploracions de curt abast, i el cert es que la relació qualitat preu es realment bona, si mes no, el que falla son les bateries de li-ió, dons tant les que duu en el quit, com las que després compràrem pel nostre compte, no compleixen amb les expectatives, ni son gaire de fiar, m´estic referint a les adquirides al país asiàtic. Un altre possible mancança, es la poca efectivitat del circuit electrònic que, no en treu massa rendiment al conjunt.


Nosaltres teníem una exploració pendent al Maestrat castellonenc i per tal de topo-grafiar una cavitat d´uns cent metres, no calia fer una despesa d´uns quants centenars d´euros. Com el preu no era cap disbarat, pensarem que tampoc perdíem gaire cosa per tal de provar-les, així que ens decantarem per adquirir...LA FRONTAL BORUIT RJ-30
consta de tres focus, equipats amb tres leds tipus CREU xm-L T6, que teòricament donen una brillantor d´uns 5000 lúmens, distribuïts en la següent disposició: Un de llarga distancia, individual, mes dos de llum perimetral mes petits que s´encenen a l´hora. Mes un quart, situat a la caixa de bateries, molt diminut, i que emet llum vermella. També incorpora nomes en el reflector central, un cèrcol fluorescent que resta emanant una minsa fluorescència verdosa, durant una estona indeterminada.

L´oferta que adquirirem 
Com be podeu deduir, aquest aparell ha estat clarament pensat per cobrir les necessitats d´una bicicleta en moviment. Òbviament, aquest malbaratament de llum, per la praxis de la nostra activitat es tradueix en bastant menys autonomia.
Un aspecte de la sala dels muricecs
Les quatre modalitats d´il·luminació, son seleccionades per un sol interruptor situat a sobre del focus central, i son les següents;

1 Clic Focus central sol.
2 Clic Els dos focus inferiors (mes petits).
3 Clic Els tres focus a l´hora.
4 Clic Llum estroboscòpica. Funcionen els tres focus (SOS).
El minúscul led de la caixa de bateries, de color vermell, sempre roman encès durant el temps d´utilització de la frontal.

Idem
La caixa de les piles, consta d´un receptacle rectangular, amb allotjament per dues unitats connectades en paral·lel, es a dir, no sumen els voltatges per tal de respectar una tensió de 3´7v, però si, el volum de mil·liamperes hora, (mAh) que representen a grans traces, la capacitat del diposit de corrent del que disposarem. A mes mAh, mes durada de llum.
El lamentable pas de l´home brètol
També allotja el circuit electrònic amb el menut led vermell integrat, que a nosaltres de re ens serveix, mes el cablejat intern, que tenen per finalitat augmentar l´eficiència dels acumuladors. I finalment la toma pel carregador.


Es tracta dons, d´un conjunt robust, que utilitza en la seva fabricació materials lleugers com l´alumini i el pvc d´alta resistència, però que no està construït pensant en les exigències de la nostra activitat. Val a observar, per cloure, que els lúmens que senyala el fabricant, no es compleixen ni de bon tros, si mes no, tot i amb això, la potencia de llum es realment bona.

Accés al pis superior 
L´oferta que adquirirem, incorporava un carregador de corrent alterna, entrada 220-250v 50-60 hz, sortida 4´2v corrent continua. I un altre pel sistema de contacte des de l´encenedor del cotxe, d´entrada 12v corrent continua, sortida 4-5v corrent continua. Tanmateix dues bateries 18650, 3´7v 3000 mAh.

Tot aquest recull de dades, s´ha elaborat sobre la marxa o experiència directa, ja que de fabrica no s´ofereix cap relació, o estudi seriós, a hores d´ara, sobre les característiques principals del seu propi producte.

Pas a les galeries laberíntiques

MILLORES QUE L´EMPRESARI PODRIA INCORPORAR PER TAL D´ADAPTAR-LA AL MON DE L´ESPELEOLOGIA
Fent mes eficient el circuit, eliminant el led xic, i acoblant un parell d´interruptors, per tal d´agilitzar la selecció del tipus de llum, obtindríem una excel·lent eina d´exploració, a uns preus mes que imbatibles. Tampoc estaria de mes, que el senyal estroboscòpic de socors, nomes es produís en els dos petits projectors, per tal d´estalviar. Una darrera suggerència, faria esment a la possibilitat de suprimir la caixa dels acumuladors del casc, i substituir-la (Optativa-ment) per una de cintura, amb espai suficient per bastantes mes bateries, la finalitat es dirigiria a dotar-la expressament d´una autonomia de 8 h mes o menys, que considerem un temps òptim, si es amb bona qualitat d´il·luminació.

Sala final
SOBRE LES BATERIES LI-IÒ, O D´IONS DE LITI
Aparegudes al mercat a principis de l´any 1990, aquestes bateries, utilitzen com a electròlit, una sal de liti que, proveeix els ions necessaris per la reacció electroquímica reversible, que te lloc entre el càtode i l´ ànode.

Sortint del laberint
Les seves avantatges? Son bàsicament, la lleugeresa dels seus components, la seva elevada capacitat energètica i resistència a la descarrega, juntament al poc efecte memòria que pateixen, o la facultat de funcionar amb un elevat nombre de cicles de regeneració. Aquestes característiques tan afortunades, la fan idònia per a ser utilitzada en petits formats, afins a productes industrials de l´electrònica de gran consum.

Tornada al cotxe
De tornada
La part negativa? La seva gran sensibilitat i ràpida degradació, si es sotmeten a elevades temperatures, puig que poden provocar la seva pròpia destrucció per inflamació o fins hi tot per explosió. Per tant, requereixen la inclusió de dispositius addicionals de seguretat, que son els responsables de que el seu cost sigui superior. Aquest inconvenient, ha limitat l´extensió del seu us a d´altres aplicacions.

El detall dels llums
Dins de la gran varietat de formats d´aquesta mena de bateries, la que nosaltres utilitzarem per la nostra frontal, es sens dubtes la 18.650, 3´7 v.

També disposem en el mercat, tant oriental com català, de diferents capacitats d´emmagatzemament de corrent, per aquest model en concret. Les mesurarem com ja he esmentat mes amunt, per mAh, essent el resultat, el consum de mil·liamperes, que podem cremar en una hora. Les hi ha, des de 500 a 9900 mAh.

Detall del circuit i localització del petit led vermell
Nosaltres hem comprovat que, dos acumuladors de 3000 mAh cada un, es a dir 6000 mAh en total, tenen una duració d´aproximadament 1h,30´ . Anant caient la seva intensitat lluminosa de forma paula-tina. Lògicament hem de tenir pressent que, si duem encesos els tres llums simultàniament, la durada també serà inferior, sobre uns 30-40 minuts.

Bateries 18650 3´7 v, de 3000 mAh, i 6800 mAh, duren
gairebé el mateix...
Ara be, per la nostra sorpresa (desagradable) hem comprovat, que bateries de majors mili amperatges, no aporten una durada proporcionalment superior en capacitat, es a dir, hi ha bastant frau en aquest aspecte. El nombre de mAh que indiquen les mateixes piles, gairebé mai son reals. Ah!! i com també podeu suposar, son poc fiables, les que comprem i venen sense precintar.Salut camarades!!!

INFORMACIÓ DE DARRERA HORA ( 11 de novembre del 2016 )

Encara no ha fet un any que hem emprat aquesta frontal, que a dos dels companys que la varem adquirir, i amb un total d´unes 27-30 hores de funcionament, ja s´ens ha fos una de les tres leds. (Tenen garantides unes 50.000 hores de vida) La mala regulació del flux de corrent, el molt deficient sistema de refrigeració afegit a un circuit feble i la pèssima qualitat dels carregadors, la fan inservible per la pràctica de la nostra activitat, per tant, eviteu si podeu, caure en la temptació del seu baix cost de mercat, dons llençareu els diners. Ara no digueu que no vos he avisat.

Quim

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada